act legal covers most of the largest European business centres
AmsterdamBratislavaBucharestBudapestFrankfurtMilanParisPragueSofiaViennaWarsaw

Какво представлява BEAM пазарът?

BEAM (съкращение от Bulgarian Enterprise Accelerator Market) е пазар на растеж за малки и средни предприятия. Пазарът е организиран от Българска фондова борса АД (БФБ) и на него компаниите могат да наберат необходимото им финансиране за реализацията на бъдещи проекти.

Участието на  BEAM  пазара се осъществява при определен регламент и със съдействието на съветник по процеса на листване и по-нататъшното им присъствие на този пазар. Data Owl е един от съветниците, одобрени от БФБ.

Има два начина, по които компаниите могат се възползват от този пазар:

  • Да издадат финансови инструменти (в повечето случаи – акции). Така компаниите могат да привлекат нови акционери и финансови средства.

  • Да емитират дълг (под формата на облигации). В тези случаи компаниите трябва да върнат на инвеститорите получените от тях средства, заедно с лихва.

Пазарът на растеж  BEAM дава възможност на компаниите да наберат капитал до 8 млн. евро без особени административни затруднения, финансови тежести и при последващ облекчен режим за прозрачност.

Друго удобство е, че след това компанията може да прехвърли инструментите си на основен пазар на БФБ при по-леки условия. За акционерите на компанията, която участва на BEAM  пазара, това също е начин за обективна пазарна оценка на инвестицията им, както и възможност за справедлив пазарен вариант за продажба/излизане от инвестицията при търговия, освободена от данък печалба.

BEAM  пазарът е реална и добра алтернатива на банковото финансиране – важно е да имате добре обоснована идея за развитие на бизнеса ви и капацитет да я реализирате в полза на компанията ви и нейните акционери. Компаниите, които се листват на BEAM  пазар не е нужно да имат история или завършени финансови отчети, както и не са необходими ипотеки, съдлъжници и т.н.

Published on Jun 13, 2022

Filled under Publications

About the author

Ivana Bliznakova

I am working in the fields of regulatory finance, licensing procedures, private placements, public listings/de-listings, corporate finance, due diligence, energy and M&A transactions. Among my strongest sectors of expertise are compliance advice on regulatory issues (MiFID, PSD, AML inclusive), project finance, and commercial agreements.

Read more